3d printers

Uit Hackerspace Drenthe WIKI

3D printers

Fablab Coevorden heeft 2 type printers:

Wie mag wanneer met welke printer aan de slag?

We willen de printers en toebehoren netjes en heel houden. Daarom is het nodig dat je weet wat je doet als je werkt met de 3D printers.

Heb je nog geen enkele ervaring met 3D printen. Volg dan eerst een workshop bij het FabLab. Welke workshops zijn geschikt? Deze workshops moeten we nog ontwikkelen 😊, maar de basis hebben we hiervoor in huis.

  • Volg de basiscursus printen met de 3D printer (PrusaI3) – je leert de basisvaardigheden van tekenen in Tinkercad en jouw eigen ontwerp slicen (ultimaker cura) en printen op de PrusaI3. (2 avonden)
  • Vervolg cursus basistraining Ultimaker. Leer meer over diverse instellingen in Ultimaker Cura. De verschillende nozzels en het instellen van de Ultimaker. (1 avond)

Heb je al ervaring met printen met 3D printers. Overleg met de organisatie of het nodig is dat je een cursus volgt. Anders kan laten zien dat je ervaring hebt voldoende zijn.

Samenwerken

Als hackerspace zijn we niet de enigen die gebruik maken van de 3D printers. Ze worden ook door het Fablab en De Nieuwe Veste gebruikt in het onderwijs. We houden daarom als Fablab niet alle printers bezet. Overleg altijd met een Fablab coach welke printer je op welk moment kunt aanzetten.

Instructieboeken

Voor de 3D printers zijn 2 instructieboeken aanwezig. De ene gericht op de PrusaI3, de andere op de Ultimaker S5.


Wanneer PrusaI3 en wanneer UltimakerS5?

De PrusaI3 is iets eenvoudiger in gebruik. Nooit met 3D printers gewerkt? Begin met de Prusa.

Op de PrusaI3 printen we alleen met PLA. Van het materiaal PLA hebben we heel veel verschillende kleuren. Vrolijk kleurtje nodig? Kies de PRUSA.

Wil je ander type materiaal? Gebruik dan de UltimakerS5.

Heb je een groter ontwerp? Het printbed van de Ultimaker is wat groter.

Wil je printen met 2 soorten materiaal of 2 kleuren? Dat kan alleen op de Ultimaker.

We hanteren de volgende regel: kan je ontwerp geprint worden op de PrusaI3, gebruik die dan. Zo niet, kijk of het wel kan op de Ultimaker.


Klaar met printen?

Haal je print eraf, of overleg met een FabLab coach wanneer jouw print klaar is. Maak indien nodig een afspraak waar en wanneer je je print kunt ophalen.

Haal alle filamentresten weg, zet de printer uit. Laat de printer netjes achter.